28th June 2018

Clear Structures take balustrading to the next level at V&A Dundee

V&A Dundee, Scotland’s first design museum, is ready to open on 15th September. A piece of a much larger waterfront restoration plan, the cultural space is described by its architect, Kengo Kuma, as a “living room for the city”. Designed to look like a Scottish cliff face, the museum sits on the bank of the historic River Tay.

Clear Structures was appointed by W. A. McGarrie & Son to design prominent glass features in V&A Dundee’s entrance atrium, including the bolted glass balustrading to the main feature staircase and the base clamped glass to the atrium mezzanine. Triple laminated glass panels with SentryGlas®Plus interlayers ensured the balustrading could accommodate the specified load.

Issues with higher than predicted floor deflection led to revisions to the fixing bracketry being made during construction.

Overall, the pristine balustrading contributes to the airy atmosphere of the atrium, allowing clear views of the eye-catching wood panelling that line the walls.

Associate Rob Parsell comments: “Clear Structures was pleased to be involved with such a striking fit out element of this project. It will be the first thing that visitors see as they enter the main gallery of this impressive, new space.”

To find out more about Clear Structures’ work with balustrades, click here.