The Jubilee Building, University of Sussex

Client: University of Sussex

Glazing contractor:  Colorminium

Architect: ADP Architects LLP

Value: £20 million

The Jubilee Building is a superb 8,000m² academic facility in the heart of the Falmer Campus at the University of Sussex. It was named in honour of the university’s golden jubilee in 2012, and took four years to plan and construct.

It was designed by architects ADP to complement the surrounding iconic Sussex architecture, while creating a building that was visually stunning in its own right.

The building is designed as two wings on either side of a large central atrium, with bridges connecting the two sides. Clear Structures was commissioned to design the glazing elements of the building. This included the striking glass canopy for the entrance area and the 20m long curved glass roof for the main lecture theatre, in addition to the windows and curtain wall screening. The vertical wire mesh sun shades (brise soleils) were especially challenging; bracketed to the window mullions, they required bespoke restraints to prevent them from twisting in the wind.

Rising to four storeys, the building includes a 500-seat lecture theatre and smaller 60-seat lecture theatre, teaching and seminar rooms, academic and support space, as well as social and café facilities. On top of the main lecture theatre is a grass covered roof terrace and the building opens onto an impressive piazza.

Sustainability was a high priority in the design of the building, which achieved an ‘excellent’ rating under BREEAM.

The new building was described by the University’s Vice Chancellor, Professor Michael Farthing, as “better than we ever imagined. It’s just fantastic. It’s going to be the centrepiece of the campus.”




Related case studies

Bonhams Auction House, New Bond Street

View the project